در سال های اخیر کشت اسپیرولینا به دلیل مزایای متعددی که برای سلامتی دارد و تقاضای رو به رشد در بازار، محبوبیت قابل توجهی به دست آورده است. خرید کوره ازمایشگاهی همچنین این موضوع که برای پروش اسپیرولینا مانند کشاورزی به منابع زیادی نیاز ندارد و در فضای کوچک نیز قابل پرورش است، باعث شده است گروه های متخصص به پرورش جلبک اسپیرولینا روی آورند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم، تجهیزات مورد نیاز و روش های پرورش جلبک اسپیرولینا در آزمایشگاه را معرفی کنیم.
کشت آزمایشگاهی اسپیرولینا
اسپیرولینا یک جلبک سبز-آبی است که نوعی از سیانوباکتری محسوب می شود. این جلبک به دلیل محتوای بالای پروتئین و سایر مواد مغذی مزایای بیشماری دارد. به همین دلیل است که امروز با شناخت فواید متعدد جلبک اسپرولینا، استفاده از آن در محصولات غذایی و آرایشی و بهداشتی افزایش یافته است. با توجه به افزایش تقاضا اسپیرولینا، راه اندازی آزمایشگاه ها و مزارع کشت آن توجیه اقتصادی پیدا کرده است.
چرا راه اندازی پرورش جلبک اسپیرولینا در آزمایشگاه تجارتی سودمند است؟
پرورش جلبک اسپیرولینا در سال های اخیر با توجه به مزایای متعددی که برای سلامتی دارد و همچنین تقاضای رو به رشد آن در بازار، محبوبیت قابل توجهی به دست آورده است. در ادامه به بررسی دلایل سودآور بودن کشت اسپیرولینا خواهیم پرداخت.
افزایش تقاضا
جلبک سبز-آبی اسپیرولینا غنی از مواد مغذیف محتوای پروتئین بالا، انواع ویتامین های ضروری، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. با آگاهی بیشتر مردم از ارزش غذایی آن، تقاضا برای محصولات اسپیرولینا در حال افزایش است.
پرورش اسپیرولینا، دوستدار محیط زیست
کشت اسپیرولینا در مقایسه با کشاورزی سنتی به حداقل زمین، آب و منابع نیاز دارد. توانایی آن برای رشد در آب های قلیایی و استفاده از کربن دی اکسید موجود در جو و از طرف دیگر تلاش فعالان محیط زیست برای اجرای شیوه های پایدار کشت، باعث افزایش شمار آزمایشگاه های پرورش جلبک اسپیرولینا شده است.
فرایند ساده پرورش
پرورش اسپیرولینا نیازی به دانش خاص کشاورزی و فضای بزرگ ندارد. جلبک اسپیرولینا را می توان در آزمایشگاه یا محیط های بسیار کوچک با قرار دادن یک انکوباتور آزمایشگاهی، حوضچه یا مخزن کشت کرد. برای پرورش این جلبک تنها منبع نور مصنوعی مانند LED و ایجاد سایر شرایط مناسب پرورش آن مانند دما، مواد غذایی و pH کافی است.
تجهیزات مورد نیاز پرورش جلبک اسپیرولینا در آزمایشگاه
تقریبا در هر آزمایشگاهی تجهیزات مورد نیاز برای شروع پرورش جلبک اسپیرولینا وجود دارد. زیرا کشت این سیانوباکتری نسبت به سایر ارگانیسم ها بسیار ساده تر است. لیست تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز برای پرورش جلبک اسپیرولینا را در ادامه آورده شده است. این موارد تقریبا مشابه تجهیزات لازم برای کشت بافت گیاهان دارویی در آزمایشگاه است. البته با توجه به مقیاس و روش کشت ممکن است استفاده از تجهیزات دیگری پیشنهاد شود. اما برای شروع این فرایند در آزمایشگاه همین موارد کافی است.
- ظروف مخصوص کشت
- هود لامینار
- منبع نور مصنوعی (پنل های LED)
- انکوباتور CO2
- اتوکلاو
- سیستم هوادهی (متشکل از پمپ و دیفیوزر)
- کپسول کاز کربن دی اکسید
- حمام آب گرم
- pH متر
- سانتریفیوژ
- سیستم فیلتراسیون
- شیکر آزمایشگاهی
- آون آزمایشگاهی
- انواع تجهیزات مصرفی مانند شیشه آلات، پنس، اسپاتول و …
مراحل کشت جلبک اسپیرولینا در آزمایشگاه
- پیش از هر اقدامی ضروف کشت را با استفاده از اتوکلاو استریل کنید.
- محیط کشت را آماده کنید. محیط کشت شامل آب، نمک، مواد مغذی و ضرروی برای کشت اسپیرولینا در ظروف مخصوص کشت است. ترکیب دقیق ممکن است بسته به سویه خاصی که کشت می شود متفاوت باشد.
- محیط کشت را پس از آماده سازی اتوکلاو کنید.
- استارتر را به محیط کشت اضافه کنید. استارتر شامل اسپیرولینا از یک منبع معتبر است.
- شرایط محیطی لازم برای کشت را فراهم کنید. شرایط کشت شامل نور، دمای مناسب و دمیده شدن منظم کربن دی اکسید است. این شرایط را با توجه به امکاناتی که در اختیار دارید می توانید به وسیله فتوبیوراکتور یا انکوباتور آماده کنید.
- دمای ثابت حدود 30 تا 35 درجه سانتی گراد مناسب است. دما باید در طول کشت حفظ شود.
- برای برای پرورش جلبک اسپیرولینا محیط باید بازی باشد. بهترین pH بین 8 تا 11 است. حفظ pH مانند دما در طی کشت ضروری است.
- تا رسیدن به تراکم کافی حدود 5 تا 7 روز زمان لازم است.
- پس از اتمام کشت می توانید با استفاده از سانتریفیوژ یا فیلتراسیون زیست توده متراکم را جداسازی کنید.