بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لثه
آنتی بیوتیکهای زیادی برای درمان عفونت لثه وجود دارند. ایمپلنت اقساطی در رشت در ادامه برخی از بهترینهای آنها را با هم بررسی میکنیم.
تتراسایکلین
داروی اصلی که برای مبارزه با باکتریها استفاده میشود تتراسایکلین نام دارد. این آنتی بیوتیک بهترین دارو برای عفونت لثه است. تتراسایکلین باکتریها را میکشد و جلوی کلاژناز، پروتئینی که عامل تجزیه استخوان و بافت همبند است را میگیرد. تتراسایکلین یکی از مهم ترین داروهایی است که برای مبارزه با باکتریها استفاده میشود.
آزیترومایسین
آزیترومایسین آنتی بیوتیکی است که در جلوگیری از رشد باکتریهای عامل پریودنتیت شناخته شده است. در درمان بیماران سیگاری که التهاب لثه دارند موثر است.
سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین، یک باکتری کند رشد اما خطرناک به نام A. actinomycetemcomitans را که باعث بیماری لثه میشود، از بین میبرد. به همین دلیل جزو بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لثه به حساب میآید.
آموکسی سیلین
آموکسی سیلین دارویی است که برای درمان عفونتهای ناشی از باکتری استفاده میشود. به خودی خود باکتریها را از بین نمیبرد. در عوض، میکروارگانیسمها را از ساختن دیوارهها در اطراف خود باز میدارد. به این ترتیب باکتریها تکثیر نمیشوند و میمیرند.
کلیندامایسین
کلیندامایسین آنتی بیوتیکی است که از رشد باکتریها جلوگیری میکند. برای درمان بسیاری از عفونتهای باکتریایی خطرناک استفاده میشود. این آنتی بیوتیک رشد باکتری را سخت میکند و باعث نابودی آن میشود.
آنتی بیوتیک موضعی
بزرگترین مزیت استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی برای کمک به درمان عفونت این است که آنها روی نواحی هدف خاص خود تمرکز میکنند و بقیه بدن را تحت تاثیر قرار نمیدهند. آنتی بیوتیکهای موضعی، با کاهش تعداد قرصهایی که باید مصرف کنید و کاهش شدت عوارض جانبی، در زمان و هزینه شما صرفه جویی میکنند. این دارو تحت تشخیص دندانپزشک تجویز میشود.
علائم عفونت لثه چیست؟
عفونت دندان میتواند با علائم مختلفی همراه باشد، که ممکن است از یک فرد به دیگری متفاوت باشد. در ادامه، تعدادی از علائم رایج عفونت دندان آورده شده است:
- درد: درد شدید و ناگهانی در دندان یا لثه یکی از نشانههای عفونت است. این درد ممکن است مداوم و شدید باشد و حتی به سایر مناطق مانند گوش و فکها انتشار یابد.
- تورم: تورم لثه اطراف دندان ممکن است یک نشانه از وجود التهاب و عفونت باشد. این تورم ممکن است دردناک باشد.
- قرمزی و التهاب: اگر دندان یا لثه اطراف آن قرمز و ملتهب باشد، این نشانهای از وجود عفونت است.
- خونریزی: خونریزی لثه به صورت ناگهانی یا در هنگام مسواکزدن و خوردن ممکن است به علت التهاب و عفونت باشد.
- بوی بد دهان: عفونتهای دندان میتوانند منجر به تولید بوی بد دهان شوند که معمولاً به دلیل تجمع باکتریها و آلودگیهای درون دهان است.
- تغییر در طعم: عفونتهای لثه ممکن است باعث تغییر در طعم دهان شود.
- حساسیت به گرما و سرما: دندانهای آلوده ممکن است به گرما و سرما حساس شوند و در برخورد با مواد گرم یا سرد دچار درد شوند.
- خشکی دهان و لثه: عفونتها میتوانند باعث کاهش تولید ترشحات دهانی و خشکی دهان و لثه شوند.
- تغییر در شکل و رنگ دندان: در برخی موارد، دندانهای آلوده ممکن است تغییرات در شکل و رنگ داشته باشند.
اگر به وجود این علائم در دهان خود پی بردید، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید. او میتواند تشخیص دقیقی درباره وضعیت دندانها و لثههای شما بدهد و در صورت لزوم کارهای لازم را برای درمان و تسکین علائم عفونت دندان انجام دهد.
بررسی دلایل عفونت لثه و دندان
عفونت ممکن است از عوامل مختلفی ناشی شود، از جمله:
- تجمع باکتریها: یکی از دلایل اصلی عفونت لثه و دندان، تجمع باکتریها در دندان (تخمیر خوراکهای باقیمانده در دهان) است. باکتریهایی در دهان وجود دارند و با تجمع در نقاطی که دسترسی مسواک به آنها محدود است، میتوانند عفونت را ایجاد کنند.
- ترمیمهای دندانی ناموفق: اگر ترمیمهای دندانی ناقص یا ناموفق انجام شوند، باعث نفوذ باکتریها به داخل دندان و ایجاد عفونت میشوند.
- ترک دندان: ترک داشتن روی دندان منجر به وارد شدن باکتریها و ایجاد عفونت در دندان میشود. اگر جلوی آن گرفته نشود به ریشه دندان و لثه سرایت میکند.
- تروما یا ضربه: ضربهها یا تروماهایی که به دندان وارد میشوند، ممکن است منجر به شکستن دندان، تخریب دندان یا شکستگی آنها شده و ایجاد عفونت کنند.
- عدم مراقبت کامل از دندان: عدم بهداشت دهان و مراقبت ناصحیح از دندانها، منجر به ایجاد پلاک و جرمهای دندانی میشود که باعث تجمع باکتریها و عفونت میشود. این باکتریها ممکن است به زیر لثه وارد شود و ایجاد درد و التهاب کنند.
- جرم دندان: جرم دندان میتواند باعث ایجاد فضاهای کوچکی شود که باکتریها در آنجا تجمع مییابند.
- سیستم ایمنی ضعیف: افراد با سیستم ایمنی ضعیف به دلیل بیماریهایی مانند دیابت، HIV، سرطان یا دیگر بیماریهای ایمنی، ممکن است به ریسک بالایی از عفونتهای دندان و لثه دچار شوند.
- عفونت سابق لثه: افرادی که قبلاً به عفونت دندانی دچار شدهاند، ممکن است دچار عفونتهای مجدد شوند.
- تغذیه نادرست: در افرادی که تغذیه نادرست دارند و غذاهای شیرین، نوشیدنیهای قندی و مواد غذایی با قند بالا مصرف میکنند احتمال عفونت دندان زیاد است.
- تغییرات هورمونی: در دورههایی مانند بارداری، دوران قاعدگی یا بلوغ میتوانند به افزایش احتمال عفونت دندانی منجر شوند.
- ژنتیک: عوامل ژنتیکی نیز ممکن است تأثیری در افزایش یا کاهش احتمال عفونتهای دندانی داشته باشند.
تشخیص عفونت دندان و لثه چگونه است؟
تشخیص عفونت دندان توسط دندانپزشک یا متخصص درمان ریشه صورت میگیرد. برای تشخیص عفونت دندان، دندانپزشک از مجموعهای از ابزارها و تستها استفاده میکند. در ادامه روشهای تشخیص عفونت دندان و لثه را بررسی میکنیم.
معاینه: دندانپزشک ابتدا با معاینه دهان و بررسی دندانها و لثهها، علائم عفونت دندان را بررسی میکند. او به دنبال تورم، التهاب، قرمزی، خونریزی و دیگر علائم احتمالی میگردد.
عکسبرداری از دندانی: دندانپزشک از انواع عکسبرداری دندانی مانند رادیوگرافی دیجیتال (X-ray) یا پانورامیک (panoramic) استفاده میکند تا تصاویر دقیقتری از دندانها و ریشههای آنها دریافت کند.
تستهای تشخیصی: دندانپزشک میتواند از تستهای مختلفی برای تشخیص عفونت دندان استفاده کند. برای مثال، ممکن است از تست ضربه (percussion test) کمک بگیرد تا واکنش دندان به لمس و ضربه را بررسی کند.
آزمایش بیوپسی: دندانپزشک ممکن است نمونهای از بافت دندان یا لثه را به آزمایشگاه ارسال کند تا نوع عفونت، باکتریها و دیگر جزئیات را تشخیص دهد.
با ترکیب این ابزارها و روشها، دندانپزشک میتواند تشخیص دقیقی درباره وجود یا عدم وجود عفونت لثه و دندان در شما بدهد.
روشهای درمان عفونت لثه و دندان
درمان عفونت لثه و دندان بستگی به شدت و نوع عفونت، محل و وضعیت دندانها، وضعیت عمومیبیمار و عوامل دیگر دارد. پس از تشخیص علت عفونت، یک یا چند روش از درمانهای زیر را برای بهبودی در نظر میگیرند.
مصرف داروی ضد التهاب
در برخی موارد، داروهای ضد التهابی و ضد باکتری ممکن است توسط دندانپزشک تجویز شوند تا التهابها را کاهش دهند و باکتریها را کنترل کنند.
ترمیم دندان
اگر عفونت در ناحیه دندان خراب شده ایجاد شود و آن ناحیه قابل ترمیم باشد، ترمیم دندان میتواند به عفونت پایان دهد.
درمان ریشه دندان
در صورت وجود عفونت در ریشه دندان، درمان ریشه و عصب کشی انجام میشود. با این کار عفونت را از ریشه دندان حذف میکنند.
درمان لثه
اگر لثه عفونت کرده است، درمان لثه شامل باز کردن لثه، تمیز کردن سطح ریشه دندان و انجام فرآیندهای جراحی است.
جراحی ناحیه عفونی
در مواردی که عفونت گسترده باشد و درمانهای دیگر به تنهایی کافی نباشند، به احتمال زیاد از روش جراحی کمک گرفته میشود. در برخی موارد، کشیدن دندان مبتلا به عفونت ضروری است.
مصرف آنتیبیوتیک
در برخی موارد عفونتهای لثه و دندان با استفاده از آنتیبیوتیکها درمان میشوند. اما باید با دقت و تنها توسط تجویز پزشک مصرف شوند.
تغذیه مناسب و مراقبت از دهان و دندان
مراقبت منظم از دهان، تغذیه بهینه و کنترل مصرف قند میتواند به بهبود سریعتر عفونتها کمک کند.
آیا عفونت لثه و دندان خود به خود از بین میرود؟
عفونت دندان و لثه به خودی خود بهبود نمییابد و نیاز به درمان دارد. در طول زمان، عفونتهای دندان میتوانند بدتر شوند و عوارض جدیتری ایجاد کنند.
عفونت دندان معمولاً از باکتریها یا میکروارگانیسمها ناشی میشود که به علت تراکم و بی نظمیدندانها، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ترمیمهای ناموفق و دیگر عوامل به سرعت تکثیر میشوند. این باکتریها باعث التهاب، تورم، درد و مشکلات دیگر میشوند.
نکته مهم: تأخیر در درمان عفونت دندان میتواند به تشدید علائم منجر شود. در بعضی موارد، عفونتهای دندانی میتوانند به موارد جدیتری مانند آبسه، عفونت ریشه و عفونت لثه منجر شود. که درمان پیچیده تری باید انتظار داشته باشید.
راههای پیشگیری از عفونت دندان و لثه
پیشگیری از عفونت لثه و دندان مهم است و میتواند باعث حفظ سلامت آنها شود. در ادامه برخی از راههای پیشگیری از عفونت دندان را با هم بررسی میکنیم.
مراقبت دهان و دندان روزانه
روزانه دو بار مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، برای تمیز کردن دندانها و فضاهای میان آنها بسیار مهم است.
مصرف محدود قند و شیرینی
مصرف زیاد قند و شیرینی میتواند به تشکیل ترکیبات باکتریایی و ایجاد عفونتها منجر شود. سعی کنید مصرف شیرینی و نوشیدنیهای قندی را محدود کنید.
تغذیه مناسب
تغذیه مناسب باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و مقاومت به عفونتها میشود. مصرف مواد غذایی دارای ویتامینها و مواد معدنی کمک کننده هستند.
ترمیم صحیح دندان
اگر دندانهای ترمیم شده دارید، اطمینان حاصل کنید که ترمیمها به درستی انجام شده و هیچ راه نفوذی وجود ندارد که باعث تجمع باکتری شود.
مراجعه به دندانپزشک به صورت دورهای
مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و جرم گیری حداقل دوبار در سال میتواند عفونتها را کنترل کند.
مراقبت از لثه
مراقبت از لثهها نیز بسیار مهم است. استفاده از نخ دندانی یا برس دندانی مناسب میتواند به تمیز نگه داشتن لثهها کمک کند.
جلوگیری از وارد شدن ضربه به دهانی
ضربه به دهان میتواند به تخریب دندانها و ایجاد آسیبهای باکتریایی کمک کند. در ورزشها و فعالیتهای خطرناک، از محافظ دهان استفاده کنید.
مدیریت تنش
استرس و تنش باعث کاهش سیستم ایمنی بدن میشود. مدیریت تنش و استرس از طریق روشهای مانند مدیتیشن، ورزش و تمرینات تنفسی میتواند به بهبود سلامت دهان کمک کند.
عدم مصرف تنباکو و محصولات دخانیاتی
مصرف تنباکو و محصولات دخانیاتی باعث خشکی دهان و افزایش خطر عفونتها میشود. از مصرف این محصولات خودداری کنید.
مصرف آب کافی
مصرف کافی آب میتواند باعث ترشح بهتر بزاق شده و از خشکی دهان جلوگیری کند. همچنین به شستشوی باکتریها کمک میکند.