تاریخچه ی براکت :
تاریخچه ی استفاده ازارتودنسی به مصر باستان بازمی گردد در آن دوران که برای در ست کردن سیم ها از احشا حیوانات استفاده می گردند .از سال 1900 میلادی تغییرات چشمگیری بر روی براکتها ایجاد شد در آن دوران از طلا برای انجام این امر استفاده می کردند علت زردشدن دندان پس ازجرمگیری زیرا طلا قابلیت انعطاف پذیری بیشتری داشت . البته به دلیل گران بودن طلا در بعضی مواقع از نقره نیز استفاده می کردند که قابلیت شکل پذیری آن کمتراز طلا بود .
براکت چیست :
براکت یا قلاب که در ارتودنسی ثابت از آن استفاده می شود . براکتها که به سیم های ارتودنسی متصل می شود و سپس بر روی دندانها قرار می گیرند تا از این طریق بر روی دندانها نیرو وارد کرده تا دندانها حرکت کنند و به موقعیت صحیح خود بر روی فک باز کردند . دندانپزشکان با استفاده از براکتها و سیم هایی که بر روی آن قرار دارد به دندانها نیرو وارد کرده تا انها ردیف شوند . زمانیکه براکتها را بر روی دندان قرار می دهند باید بهداشت دهان و دندان را خیلی بیشتر از قبل رعایت کرد زیرا غذاها خیلی بیشتر بین آنها گیر می کند و باعث پوسیده گی دندان و تورم لثه ها می شود .
اشکال براکتهای موجود که دندانپزشکان با توجه به نوع درمان از آنها استفاده می کنند :
-براکت مربع
-براکت متوازی الاضلاع
-براکت مستطیل
انواع براکتها که در ارتودنسی از آنها استفاده می شود :
-براکت سرامیکی
-براکت فلزی
-براکت نامرئی
-براکت سلف لیگیت
-براکت لینگوال
براکت سرامیکی یا شفاف : جنس این براکتها از سرامیک یا پلاستیک می باشد و می توان به جای براکت فلزی از آن استفاده کرد ولی نسبت به آن از حساسیت بالاتری بر خوردار است وامکان شکسته شدن آنها بیشتر می باشد . براکتهای سرامیکی که تقریبا با رنگ دندانها یکسان می باشد .
استفاده از براکت سرامیکی چه مزایایی دارد :
1-رنگ آنها مناسب است و به رنگ دندان نزدیک است
2-در برابر لکه گیری مقاومت دارد
3-بیشتر افراد با آن سازگار هستند وبه آن حساسیت نشان نمی دهند
4-ماندگاری بالا
معایب استفاده از براکت سرامیکی :
1-در حرکتها ی شدید امکان شکسته شدن آنها زیاد می باشد
2-در مراحل انجام دی باند امکان دارد موجب سایش مینای دندان شود
براکت فلزی : کاربرد و استفاده از براکتهای فلزی رواج بیشتری در دندانپزشکی دارد . براکتهای فلزی را از فولاد ضد زنگ می سازند که برای بالا بردن قدرت مقاومت آنها یونهای نیکل و کبالت نیز به ان اضافه می کنند . در برخی مواقع برخی افراد به فولاد حساسیت دارند به همین دلیل تیتانیوم را جایگزین آن می کنند که البته از نظر قیمتی بالاتر میباشد .
براکت نامرئی : پس از معاینه ی دندانها توسط دندانپزشک با توجه به تشخیص ایشان برای فرد براکتهای نامرئی ساخته می شود که این براکتها به طور اختصاصی فقط برا ی درمان آن فرد ساخته شده و برای افراد دیگر نمی توان از آن استفاده کرد .
براکت سلف لیگیت : در این براکتها که دیگر از گره های الاستیکی استفاده نمی شود . استفاده از این براکت باعث می شود طول درمان کاهش پیدا کرده و درد آن نیز کمتر شود.
براکت لینگوال : افرادی که دوست ندارند ارتودنسی آنها دیده شود از این براکتها استفاده می کنند زیرا این نوع براکتها در سطح داخلی دندانها قرار می گیرد و دیده نمی شود . البته از معایب این نوع براکتها این می باشد که دندانپزشک نمی تواند کارهای زیادی بر روی آن انجام دهد و افراد در صحبت کردن دچار مشکل می شوند .
براکتهای ارتودنسی از چه موادی ساخته شده اند :
-موادی که در ساخته شدن براکتها استفاده می شود سمی نیستند و نسبت به خورده شدگی مقاومت بالایی دارند
-در ساخت این براکتها که از مواد بهداشتی استفاده می شود
-این براکتها در برابر نیرویی که سیم ها به آنها وارد می کند مقاومت بالایی دارند
-آب در آنها نفوذ نمی کند
-مایعات بر روی رنگ آنها تاثیر ندارد